Veelgestelde vragen

Wat maakt de Jorismavo bijzonder?

De Jorismavo is een kleine en gezellige school, waar je echt gezien wordt. Leerlingen behalen hier in een rustige en veilige omgeving hun vmbo-t diploma en groeien in zelfstandigheid en zelfvertrouwen. Veel leerlingen kiezen voor de Jorismavo vanwege de rustige sfeer, de goede begeleiding, de structuur in het programma en de persoonlijke benadering.

Welk advies heb je nodig om naar de Jorismavo te kunnen gaan?

Je bent welkom op de Jorismavo met een K/T, T of T/havo advies. De Jorismavo geeft les op vmbo-T niveau.

Hoeveel leerlingen zitten er op school en hoe groot zijn de klassen?

Op de Jorismavo zitten ongeveer 250 leerlingen, verdeeld over vier leerjaren. Elk leerjaar bestaat uit drie klassen en in elke klas zitten ongeveer 22 leerlingen. Er werken ongeveer 45 medewerkers op de Jorismavo. Door deze kleinschaligheid kent iedereen elkaar.

Waar staat de school?

Sinds oktober 2020 zitten we in een nieuw gebouw aan de Ploegstaat, vlakbij het Goffertpark. De school staat naast Het Rijks, maar heeft een eigen ingang en een eigen schoolplein.

Welke vakken worden gegeven?

Je krijgt veel verschillende vakken in de eerste klas. Nederlands en Engels zijn vakken die je ieder jaar krijgt en waarin je later examen moet doen. Daarnaast krijg je wiskunde, aardrijkskunde geschiedenis, biologie, Duits, lichamelijke opvoeding, tekenen, handvaardigheid, X21, studieles en digitale geletterdheid. In klas 2 komen de vakken economie en natuur- en scheikunde daar nog bij. Daarnaast heb je één mentorles per week. In klas 1 en 2 krijg je ook 1 lesuur KIC (Kracht In Controle) per week.

Wat doet een mentor bij jullie op school?

De mentor is je eerste contactpersoon en voert gesprekken met jou, de klas en je ouders. Is er iets aan de hand dan is de mentor er voor jou. Daarnaast geeft je mentor ook les, je ziet jouw mentor dus best vaak.

Wat is X21?

Dit  is een vak waarin beeldend vormen, techniek, technologie en de 21ste eeuwse vaardigheden samenkomen. Denk bijvoorbeeld aan programmeren, weken met 3D printers of design.

X21 krijg je in klas 1 en 2.

Wat leer je tijdens de studielessen?

Hier leer je hoe je je huiswerk kunt inplannen en op welke manier je het beste kunt leren. Je ontdekt bijvoorbeeld welke manier van leren je het best kunt toepassen bij het leren van Engelse woordjes, of bij een proefwerk van Geschiedenis. Het plannen, organiseren en de leerstrategieën staan dus centraal in deze lessen.

Wat houdt het vak digitale geletterdheid in?

Bij het vak digitale geletterdheid draait om alles wat iemand in een digitale samenleving moet kennen en kunnen. Naast taal, rekenen en andere vakken, vinden wij het belangrijk dat je goed leert werken met de computer maar ook kritisch kunt omgaan met alles wat er op het internet te vinden is.

Werken jullie met boeken en/of laptops?

We werken veel met boeken maar ook met een eigen laptop. Voor ieder vak is er erg mooi digitaal lesmateriaal waar we veel gebruik van maken. De Jorismavo biedt ouders vrijblijvend de mogelijkheid om via de firma The Rent Company de laptop aan te schaffen.

Zijn mobiele telefoons toegestaan op de Jorismavo?

Vanaf 1 januari 2024 is de Jorismavo een telefoonvrije school.  'Je laat je mobiel thuis of doet 'm in de kluis'. Dit betekent dat er tijdens de lessen en pauzes geen mobieltjes zijn toegestaan. 
Bij de ingang van onze school staan telefoonkluisjes waar leerlingen hun telefoon bij binnenkomst opbergen.  Wanneer ze klaar zijn met de lessen en naar huis gaan, kunnen ze hun telefoon weer uit het telefoonkluisje halen. 

Wissel je van docent en lokaal per vak?

Ja, ieder vak heb je in een ander lokaal. Aan het einde van het lesuur loop je dus naar je nieuwe lokaal waar je een ander vak krijgt. Soms heb je blokuren (2 lesuur achter elkaar), maar alleen voor gym of handvaardigheid. Een lesuur duurt 50 minuten.

Hoeveel uur gym heb je per week?

In Klas 1 en 2 krijg je 3 lesuren gym per week. In klas 3 en 4 zijn dat 2 lesuren per week.

Hoe laat ben je uit?

Je bent meestal na het 6euur (14.25u) of het 7e uur (15.15u) uit.

Hoeveel huiswerk heb je ongeveer?

Dat is best moeilijk te zeggen en verschilt per leerling. Je krijgt meestal de tijd om in de les aan je huiswerk te beginnen. Als je dan al goed werkt, hoef je thuis minder te doen. Gemiddeld schatten we in dat je ongeveer een uur per dag met je huiswerk bezig zal zijn in klas 1. Maar vraag het vooral aan de leerlingen zelf tijdens de open dagen, want zij kunnen hier veel beter antwoord op geven!

Wat is Magister?

Je lesrooster, huiswerk, cijfers, digitale lesmethoden en nog veel meer zijn te vinden in Magister. Super handig voor jou en je ouders. Je kunt de app installeren op je telefoon, zodat je alle informatie snel bij de hand hebt.

Mag ik mijn telefoon gebruiken in de klas?

Vanaf 1 januari 2024 is de Jorismavo een telefoonvrije school.  'Je laat je mobiel thuis of doet 'm in de kluis'. Dit betekent dat er tijdens de lessen en pauzes geen mobieltjes zijn toegestaan. 

Welke activiteiten zijn er op school?

Bijna teveel om op te noemen. Neem een kijkje in onze schoolgids, daar staan er een hoop genoemd.

Krijg je een kluisje?

Ja, alle leerlingen krijgen een eigen kluisje. Deze kun je bijvoorbeeld gebruiken voor je jas, lunch, gymspullen, boeken en laptop.

Kun je iets lekkers kopen in de pauze?

Jazeker! We hebben een kantine waar je in de pauze lekkere en gezonde dingen kunt kopen.

Weet je van tevoren bij wie je in de klas komt en wie je mentor wordt?

Ja!  Voor de zomervakantie is er een kennismakingsmiddag met je toekomstige klas en mentor. Zo is de start je eerste jaar op de middelbare school een stuk minder spannend. Op het inschrijfformulier kun je ook aangeven bij wie je graag in de klas wilt zitten.

Wat is precies de Havo-route?

Gaat het leren je goed af dan kan je vanaf klas 3 kiezen voor de havo-route. We bereiden je dan, samen met onze collega-scholen, voor op een soepele overstap. Je bezoekt verschillende scholen waar havo wordt aangeboden, je krijgt een aantal lessen van havo-docenten om te ervaren hoe dit is en je kunt kiezen voor een extra vak. En als je wat extra uitdaging aankunt tijdens de reguliere lessen, geven wij die graag. Als je je vmbo-t diploma bij ons hebt gehaald, kun je met deze ervaringen een gerichte keuze maken voor een havo-school, of toch besluiten dat MBO beter bij je past.

Wat doen jullie voor leerlingen met dyslexie?

Leerlingen met dyslexie mogen gebruik maken van het programma Claroread. Dit programma zorgt ervoor dat geschreven tekst wordt voorgelezen. Je kunt dit tijdens de les gebruiken, maar vooral ook bij toetsen. Samen met iemand van het ondersteuningsteam wordt gekeken voor welke vakken je deze auditieve ondersteuning wilt gebruiken. Daarnaast heb je recht op extra tijd tijdens toetsen. Bij de vreemde talen wordt specifiek gekeken welke ondersteuning de leerling nodig heeft. Soms kan bijvoorbeeld een mondelinge overhoring uitkomst bieden.

Kan ik extra ondersteuning krijgen op school?

Er is zeker extra ondersteuning mogelijk, hier zijn wij ook in gespecialiseerd. We kijken dan samen met jou, je ouders en je mentor welke ondersteuning helpend kan zijn. We bieden bijvoorbeeld verschillende trainingen in groepjes of bieden extra hulp bij het plannen en organiseren. Daarnaast is er de mogelijkheid om gebruik te maken van de ondersteuning van studiebegeleiding Breinbrekers Nijmegen. Zij bieden op de Jorismavo ondersteuning aan bij het leren en het maken van huiswerk. Hier zitten wel kosten aan verbonden voor ouders. Maar eerst maar eens gewoon beginnen, misschien is ondersteuning wel helemaal niet nodig.

Mocht al wel duidelijk zijn dat er vanaf de start extra ondersteuning nodig is, dan kunnen we voor de start van het schooljaar al in gesprek gaan om de ondersteuningsbehoeften helder te krijgen en af te stemmen wat wij als school kunnen bieden.